Pressiteade: Isamaaliste kogukonnaga on liitunud üle 1000 inimese

Erakondadeülese maailmavaatelise kogukonna Isamaalised liikmete arv ületas alanud nädalal tuhande piiri. Facebooki privaatse grupina tegutseva ühenduse liikmetest kolmveerand ühtegi parteisse ei kuulu.

“Paljud inimesed on väsinud päevapoliitilisest kukepoksist ja igatsevad aatelist isamaalist poliitikat,” nendib Isamaaliste kõneisik Juhani Jaeger. Kuna iga liituja peab nõustuma 6 maailmavaatelise peapõhimõttega, on liikmed Jaegeri sõnul aatekaaslased sõna otseses mõttes.

6 isamaalist põhimõtet lähtuvad Jaegeri sõnul põhiseaduse mõttest, et Eesti riik on loodud eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimiseks läbi aegade. “Eesti keele areng ja kasutamine kõikides kultuuri- ja eluvaldkondades, eestlaste arvukuse tõus, eestlaseks kasvamine, mis vältab terveid inimpõlvi – nendesse põhimõtetesse uskumine liidab meie kogukonda. Jõudmine nelja kuuga tuhande liitununi näitab, milline nälg on ühiskonnas aatelise poliitika järele. Samuti on see heaks näiteks maailmavaatelise kogukonna loomise kohta,” lisab Jaeger.

Kuigi Isamaaliste sõnum kannab tugevat poliitilist identiteeti, jääb kogukond Jaegeri sõnul parteideüleseks ning liituda võib igaüks, kes isamaaliste põhimõtetega nõustub. “Iseseisvuse taastamise ajal olime kõik rahvuslased, kuid täna ei ole rahvuslus enam sugugi kõigi erakondade maailmavaate osa,” nendib Jaeger, kelle hinnangul tekitab selline muutus paljudes nõutust.

Isamaaliselt mõtlevaid inimesi leidub Jaegeri sõnul ka erakondades, mille poliitika on muus osas rahvuslusest kaugenenud. “Isamaaliste kogukonda kuulub kõikide parlamendierakondade liikmeid. Neile inimestele on vaja vaba mõttevahetuse kohta. Võib-olla aitab see kaasa ka nende erakondade tagasipöördumisele rahvusluse juurde,” on Jaeger lootusrikas.

Isamaaliste kogukond asutati novembris 2020. Liikumine ühendab inimesi, kes nõustuvad veebilehel isamaalised.ee kuue isamaalise teesiga.

6 isamaalist põhimõtet:

1. Eesti riigi mõte on rahvuse, keele ja kultuuri säilimine läbi aegade.
  2. Eestil on õigus kaitsta end mistahes sissetungijate eest kõigi vahenditega ja igaühe kohus on sellesse panustada.
  3. Eesti keele areng ja kasutamine tuleb tagada kõikides kultuuri- ja eluvaldkondades kõrgharidusest teeninduseni.
  4. Eestlaste arv ja osakaal rahvastikus peavad tõusma.
  5. Eestlaseks saab eestlaseks kasvades. Kõige loomulikum keskkond selleks on traditsiooniline perekond.
  6. Inimeste vaba, turvalise ja õnneliku elu aluseks on traditsioonilistel hoiakutel ja kristlikel väärtustel rajanev ühiskond.